Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • Users
  • Groups
  • Search
  • Get Qt Extensions
  • Unsolved
Collapse
Brand Logo
  1. Home
  2. Behind the Scenes
  3. Wiki Discussion
  4. Qt5 development primer
Forum Updated to NodeBB v4.3 + New Features

Qt5 development primer

Scheduled Pinned Locked Moved Wiki Discussion
166 Posts 72 Posters 201.3k Views 2 Watching
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • G Offline
    G Offline
    gwfr
    wrote on last edited by
    #94

    On MAC I encountered a problem: Under the last version of XCode you have to download the "command lines tools" seperatly from the xcode settings in the downloads pane.

    1 Reply Last reply
    0
    • G Offline
      G Offline
      GeneralPanic
      wrote on last edited by
      #95

      I was getting "The Remote End Hung up Unexpectedly" when running "perl init-repository". I found that if I used the "-http" option at the end of that line, the failures stopped. It seems that the "git" protocol is a bit flaky. Making http the default in the "init-repository" script would make the process a bit more robust.

      1 Reply Last reply
      0
      • sierdzioS Offline
        sierdzioS Offline
        sierdzio
        Moderators
        wrote on last edited by
        #96

        You can also rerun the script with "-f". Doesn't fix git protocol, but often it works on second try.

        (Z(:^

        1 Reply Last reply
        0
        • G Offline
          G Offline
          GeneralPanic
          wrote on last edited by
          #97

          Yeah, unfortunately for me, re-runnng w/git kept failing at different points.

          1 Reply Last reply
          0
          • bibbinatorB Offline
            bibbinatorB Offline
            bibbinator
            wrote on last edited by
            #98

            Hi,
            I'm new to command line compiling and Git.

            Thanks to the excellent "guide":http://qt-project.org/wiki/Building_Qt_5_from_Git I was able to build Qt from source. Now, with the latest beta 2 release, I'd like to update Qt.

            My question is simple:

            Do I need to run configure after:

            git pull
            git submodule update --recursive

            Or can I just run make again without doing that?

            A suggestion would be to update the "Getting Updates" section to include this answer as maybe others would wonder if they need to do that too.

            Thanks,
            Brett

            1 Reply Last reply
            0
            • sierdzioS Offline
              sierdzioS Offline
              sierdzio
              Moderators
              wrote on last edited by
              #99

              Tricky. Depends on what has changed in the source code, really. If you have a solid CPU and a bit of time on your hands, you can definitely try just running make, and then if it fails, you should do a proper clean (git clean -dxf, check the link you provided for a submodule declaration), configure and make.

              (Z(:^

              1 Reply Last reply
              0
              • bibbinatorB Offline
                bibbinatorB Offline
                bibbinator
                wrote on last edited by
                #100

                Thanks for your post. I modified the wiki page updates section with a note that clean and configure may need to be re-run.

                1 Reply Last reply
                0
                • I Offline
                  I Offline
                  invisible
                  wrote on last edited by
                  #101

                  I'm building on windows 7 x64 with msvc2010 sp1 nmake.

                  For some reason the naming convention is different then the beta release and incompatible with the vs-addin..

                  All my lib files, dll files etc are named Qt5[lib].dll/lib instead of Qt[lib]5.dll/lib

                  My config: configure -developer-build -opensource -nomake examples -nomake tests

                  1 Reply Last reply
                  0
                  • L Offline
                    L Offline
                    lgeyer
                    wrote on last edited by
                    #102

                    See http://lists.qt-project.org/pipermail/development/2012-October/007215.html

                    1 Reply Last reply
                    0
                    • C Offline
                      C Offline
                      cedrix
                      wrote on last edited by
                      #103

                      Hi,

                      First I have setup qt5 (both with the linux birnary file and by compiling it) on an Ubuntu 12.04 (and 11.10) KVM virtual machine. But I can't launch any graphical qt program. I have issue with QPainter: that kind of mistakes:

                      @cedric@cedric-virtual-machine:~/Qt5.0.0beta2/5.0.0-beta2/gcc/bin$ ./assistant
                      QWidget::paintEngine: Should no longer be called
                      QPainter::begin: Paint device returned engine == 0, type: 1
                      QWidget::paintEngine: Should no longer be called
                      QPainter::begin: Paint device returned engine == 0, type: 1
                      QPainter::font: Painter not active
                      QPainter::pen: Painter not active
                      ...@

                      So I tried on a windows 32 bits virtual machine. First I installed it with the binary but I couldn't find our the right microsoft compiler so it could work. So I tryed to compile it with mingw32-make. It worked with the following config:
                      @configure -platform win32-g++ -opengl desktop@
                      Yeah I couldn't find the right version of direct X sdk so I had some issue and choose to use the opengl option.

                      This version doesn't work with qt creator. I don't know if it is suppoed to? I have an issue with "ABI detection failed. Make sur to use a matching compiler when building. No qml viewer." But I can launch the program named qmlviewer.exe. Also I can compile the following application with qmake.

                      pro file:
                      @######################################################################

                      Automatically generated by qmake (3.0) sam. 15. déc. 15:49:19 2012

                      ######################################################################

                      QT += widgets
                      TEMPLATE = app
                      TARGET = test03withoutCreator
                      DEPENDPATH += .
                      INCLUDEPATH += .

                      Input

                      SOURCES += main.cpp
                      @

                      main.cpp
                      @#include <QGuiApplication>
                      #include <QPushButton>

                      Q_DECL_EXPORT int main(int argc, char *argv[]){
                      QGuiApplication app(argc, argv);

                      QPushButton button("work");
                      button.show();
                      
                      return app.exec(&#41;;
                      

                      }@

                      but then, I have no idea how to launch it. I did:
                      @qmake
                      mingw32-make release@
                      Then I put the binary file in qtbase/bin, but I when I launch the application, I get the following message:
                      "This application has requested the runtime to terminate it in an unusual way."
                      But the exemples and demos can be launch without any dll in their direcotry. I don't get how that is possible.

                      Someone know what I should do so I can compile and launch application?

                      Sincerly,

                      Cédric

                      1 Reply Last reply
                      0
                      • F Offline
                        F Offline
                        fxtech
                        wrote on last edited by
                        #104

                        I'm having trouble building the final release on Windows 7 x64 with both VS2008 and VS2012. I have ActivePerl and Python 2.7 installed and in the path, and in both cases when I run "configure" I get this error:
                        @
                        'T:\home\Qt\5.0.0\qtbase\configure.exe' is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file.
                        *** qtbase/configure exited with non-zero status.@

                        Any ideas?

                        1 Reply Last reply
                        0
                        • sierdzioS Offline
                          sierdzioS Offline
                          sierdzio
                          Moderators
                          wrote on last edited by
                          #105

                          -You should be running configure.exe on windows, not the bash script.-

                          Add a file named ".gitignore" to the root folder or comment out line 45 in configure.bat.

                          (Z(:^

                          1 Reply Last reply
                          0
                          • J Offline
                            J Offline
                            jamcguire
                            wrote on last edited by
                            #106

                            After several failed attempts at building, here's how I finally managed to get QT5 to build with Nuwen.net's MinGW 9.4, on Windows 7 64 bit SP1 without webkit.

                            I already had Nuwen's mingw 9.4 installed (9.5 is now available), this can be obtained from http://www.nuwen.net/mingw.html

                            This needs to be extracted to c:\mingw or similar, and c:\mingw\bin will need to be in the PATH env variable.

                            Then I copied c:\mingw\bin\make.exe to c:\mingw\bin\mingw32-make.exe

                            I then downloaded and installed the following:

                            http://www.python.org/ftp/python/3.3.0/python-3.3.0.amd64.msi
                            http://files.rubyforge.vm.bytemark.co.uk/rubyinstaller/rubyinstaller-1.9.3-p362.exe
                            http://downloads.activestate.com/ActivePerl/releases/5.16.1.1601/ActivePerl-5.16.1.1601-MSWin32-x64-296175.msi
                            https://msysgit.googlecode.com/files/Git-1.8.0-preview20121022.exe

                            I used the installers to set the path for python, ruby and perl.

                            I downloaded QT5 (27th Dec 2012):

                            git clone git://gitorious.org/qt/qt5.git qt5
                            cd qt5
                            perl init-repository

                            Configured QT5:

                            configure -developer-build -opensource -nomake examples -nomake tests -qt-pcre -qt-libjpeg -opengl desktop

                            • Configure informed me that webkit would not be built due to a missing dependency, so no additional parameters were required to disable this.
                            • I have an ATi Radeon graphics driver with builtin OpenGL support
                            • By default configure sets pcre to 'system' at one point I downloaded and built the latest version of pcre, including the pcre16 library, I placed this into my system path, but ld was still unable to locate the library and there was no means of passing the -L parameter to ld from what I can tell, build would fail with 'unable to locate pcre16', once you specify -qt-pcre as per the above, the build will use the embedded pcre library and magically succeed.
                            • Again, for me, build would fail without specifying -qt-libjpeg

                            I then simply ran 'make'

                            Good luck!

                            1 Reply Last reply
                            0
                            • D Offline
                              D Offline
                              dpinol
                              wrote on last edited by
                              #107

                              What is the url for the development branch for qt5?
                              git://gitorious.org/qt/qt5.git does not have modifications since December, and git://gitorious.org/qt/qt.git still contains 4.8

                              thanks

                              1 Reply Last reply
                              0
                              • sierdzioS Offline
                                sierdzioS Offline
                                sierdzio
                                Moderators
                                wrote on last edited by
                                #108

                                Every module has a separate git repository, with the exception of QtCore, QtNetwork, QtGui, they are in qtbase.

                                (Z(:^

                                1 Reply Last reply
                                0
                                • JKSHJ Offline
                                  JKSHJ Offline
                                  JKSH
                                  Moderators
                                  wrote on last edited by
                                  #109

                                  [quote author="sierdzio" date="1357749703"]Every module has a separate git repository, with the exception of QtCore, QtNetwork, QtGui, they are in qtbase.[/quote]Actually,

                                  qtbase.git contains:

                                  • Qt Concurrent
                                  • Qt Core
                                  • Qt D-Bus
                                  • Qt GUI
                                  • Qt Network
                                  • Qt OpenGL
                                  • Qt Print Support
                                  • Qt SQL
                                  • Qt Test
                                  • Qt Widgets
                                  • Qt XML

                                  qtdeclarative.git contains:

                                  • Qt QML
                                  • Qt Quick

                                  Qt Doc Search for browsers: forum.qt.io/topic/35616/web-browser-extension-for-improved-doc-searches

                                  1 Reply Last reply
                                  0
                                  • sierdzioS Offline
                                    sierdzioS Offline
                                    sierdzio
                                    Moderators
                                    wrote on last edited by
                                    #110

                                    Ah, I've been punished for my laziness, thank you for that ;)

                                    (Z(:^

                                    1 Reply Last reply
                                    0
                                    • yeckelY Offline
                                      yeckelY Offline
                                      yeckel
                                      wrote on last edited by
                                      #111

                                      Hi, I've succeed with compiling QT5 for arm (raspberry pi) what is not working for me is localized keyboard input in eglfs. When i use loadkeys de.kmap and than start an application. The keyboard is again Generic (US). But in console localized keyboard works. Did I miss something in compile or programming time?

                                      1 Reply Last reply
                                      0
                                      • JKSHJ Offline
                                        JKSHJ Offline
                                        JKSH
                                        Moderators
                                        wrote on last edited by
                                        #112

                                        Hi yeckel,

                                        I don't have any experience with the Raspberry Pi, but I recommend posting your question in the "Qt Project Mobile and Embedded subforum":http://qt-project.org/forums/viewforum/11/ or the "Raspberry Pi forum":http://www.raspberrypi.org/phpBB3/

                                        Qt Doc Search for browsers: forum.qt.io/topic/35616/web-browser-extension-for-improved-doc-searches

                                        1 Reply Last reply
                                        0
                                        • M Offline
                                          M Offline
                                          maitai
                                          wrote on last edited by
                                          #113

                                          Hello,

                                          I am trying to compile qt5.0.1 in 32bits mode using msvc2012 on a 64bits machine. I have succesfully build the exactly same sources in 64bits mode, many times.

                                          So I opened a "vs2012-x86 native tools command prompt" and just did exactly the same steps as i did to compile the 64bits version.

                                          After a long time, in the nmake phase, I encountered the following error:

                                          [code]Microsoft (R) Program Maintenance Utility Version 11.00.50727.1
                                          Copyright (C) Microsoft Corporation. All rights reserved.

                                              cd windows\ && ( if not exist Makefile C:\qt5\qt5_32\qtbase\bin\qmake C:
                                          

                                          \qt5\qt5_32\qtbase\src\plugins\platforms\windows\windows.pro -o Makefile ) && "C
                                          :\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 11.0\VC\BIN\nmake.exe" -f Makefile

                                          Microsoft (R) Program Maintenance Utility Version 11.00.50727.1
                                          Copyright (C) Microsoft Corporation. All rights reserved.

                                              "C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 11.0\VC\BIN\nmake.exe" -
                                          

                                          f Makefile.Debug all

                                          Microsoft (R) Program Maintenance Utility Version 11.00.50727.1
                                          Copyright (C) Microsoft Corporation. All rights reserved.

                                              echo 2 /* CREATEPROCESS_MANIFEST_RESOURCE_ID */ 24 /* RT_MANIFEST */ "..
                                          

                                          \..\..\..\plugins\platforms\qwindowsd.dll.embed.manifest">........\plug
                                          ins\platforms\qwindowsd.dll_manifest.rc
                                          if not exist ........\plugins\platforms\qwindowsd.dll del ........
                                          \plugins\platforms\qwindowsd.dll.embed.manifest>NUL 2>&1
                                          if exist ........\plugins\platforms\qwindowsd.dll.embed.manifest copy
                                          /Y ........\plugins\platforms\qwindowsd.dll.embed.manifest ........\plugi
                                          ns\platforms\qwindowsd.dll_manifest.bak
                                          link /NOLOGO /DYNAMICBASE /NXCOMPAT /DEBUG /DLL /MANIFEST /MANIFESTFILE:
                                          ........\plugins\platforms\qwindowsd.dll.embed.manifest /OUT:........\plug
                                          ins\platforms\qwindowsd.dll @C:\Users\Philippe\AppData\Local\Temp\nm8E9D.tmp
                                          Creating library ........\plugins\platforms\qwindowsd.lib and object ....
                                          ....\plugins\platforms\qwindowsd.exp
                                          dlldata.obj : error LNK2001: unresolved external symbol _Accessible2_ProxyFileIn
                                          fo
                                          dlldata.obj : error LNK2001: unresolved external symbol _AccessibleAction_ProxyF
                                          ileInfo
                                          dlldata.obj : error LNK2001: unresolved external symbol _AccessibleApplication_P
                                          roxyFileInfo
                                          dlldata.obj : error LNK2001: unresolved external symbol _AccessibleComponent_Pro
                                          xyFileInfo
                                          dlldata.obj : error LNK2001: unresolved external symbol AccessibleEditableText
                                          ProxyFileInfo
                                          dlldata.obj : error LNK2001: unresolved external symbol _AccessibleHyperlink_Pro
                                          xyFileInfo
                                          dlldata.obj : error LNK2001: unresolved external symbol _AccessibleHypertext_Pro
                                          xyFileInfo
                                          dlldata.obj : error LNK2001: unresolved external symbol _AccessibleImage_ProxyFi
                                          leInfo
                                          dlldata.obj : error LNK2001: unresolved external symbol _AccessibleRelation_Prox
                                          yFileInfo
                                          dlldata.obj : error LNK2001: unresolved external symbol _AccessibleTable_ProxyFi
                                          leInfo
                                          dlldata.obj : error LNK2001: unresolved external symbol _AccessibleTable2_ProxyF
                                          ileInfo
                                          dlldata.obj : error LNK2001: unresolved external symbol _AccessibleTableCell_Pro
                                          xyFileInfo
                                          dlldata.obj : error LNK2001: unresolved external symbol _AccessibleText_ProxyFil
                                          eInfo
                                          dlldata.obj : error LNK2001: unresolved external symbol _AccessibleValue_ProxyFi
                                          leInfo
                                          ........\plugins\platforms\qwindowsd.dll : fatal error LNK1120: 14 unresolved
                                          externals
                                          NMAKE : fatal error U1077: '"C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 11.0
                                          \VC\BIN\link.EXE"' : return code '0x460'
                                          Stop.
                                          NMAKE : fatal error U1077: '"C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 11.0
                                          \VC\BIN\nmake.exe"' : return code '0x2'
                                          Stop.
                                          NMAKE : fatal error U1077: 'cd' : return code '0x2'
                                          Stop.
                                          NMAKE : fatal error U1077: 'cd' : return code '0x2'
                                          Stop.
                                          NMAKE : fatal error U1077: 'cd' : return code '0x2'
                                          Stop.
                                          NMAKE : fatal error U1077: 'cd' : return code '0x2'
                                          Stop.
                                          NMAKE : fatal error U1077: 'cd' : return code '0x2'
                                          Stop.[/code]

                                          Any idea what is wrong with my setup?

                                          1 Reply Last reply
                                          0

                                          • Login

                                          • Login or register to search.
                                          • First post
                                            Last post
                                          0
                                          • Categories
                                          • Recent
                                          • Tags
                                          • Popular
                                          • Users
                                          • Groups
                                          • Search
                                          • Get Qt Extensions
                                          • Unsolved