Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • Users
  • Groups
  • Search
  • Get Qt Extensions
  • Unsolved
Collapse
Brand Logo
  1. Home
  2. Qt Development
  3. General and Desktop
  4. Arrays and structures in QML

Arrays and structures in QML

Scheduled Pinned Locked Moved Unsolved General and Desktop
arraystructurearray of struct
15 Posts 3 Posters 31.3k Views
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • A Alper
    18 May 2016, 18:19

    @p3c0 Thank you
    sorry for my bad English
    I am working on a project that needs an application like windows explorer (win8 large icons style), the application window contains small windows inside(like file icons in windows explorer), i used Grid and scrollView. Icons,/small windows /components in main window can dragged by mouse, its working but my problem is on positioning the components, it can be dragged on another component and cover it (it must not be covered.)

    I think that i can use an array of structures and using of dragging event to positioning the components and sorting, grouping, arranging etc.
    Also the components are dynamic. (separate qml files load when need)
    Is there another/better way to do that?

    Thanks in advance

    P Offline
    P Offline
    p3c0
    Moderators
    wrote on 19 May 2016, 05:10 last edited by
    #5

    @Alper Ok. But what do you intend to store in array of structures ?

    157

    A 1 Reply Last reply 19 May 2016, 05:37
    1
    • P p3c0
      19 May 2016, 05:10

      @Alper Ok. But what do you intend to store in array of structures ?

      A Offline
      A Offline
      Alper
      wrote on 19 May 2016, 05:37 last edited by Alper
      #6

      @p3c0
      The width of container rectangle divides into width of component (number of columns : C) and height of container divides into height of container(number of rows: R).
      So i get a table width C columns and R rows, each Row covers y coordinate from y1 to y2 and each Column from x1 to x2.
      When a component dragged, its x,y coordinate will be checked to position in suitable place.

      for (i = 0 ; i<elementsOfTable;i++)
      if(component.x in array[i].x and component.y in array[i].y)
      {
      setComponentPosition in position i (position i x,y coordinates is in table)
      }

      i don't want do that in C++.
      Another thing i need is a scroll bar in thish manner. i don't know how to add it in this manner. because the Flickable and Grid will be removed.

      P 1 Reply Last reply 19 May 2016, 05:52
      0
      • A Alper
        19 May 2016, 05:37

        @p3c0
        The width of container rectangle divides into width of component (number of columns : C) and height of container divides into height of container(number of rows: R).
        So i get a table width C columns and R rows, each Row covers y coordinate from y1 to y2 and each Column from x1 to x2.
        When a component dragged, its x,y coordinate will be checked to position in suitable place.

        for (i = 0 ; i<elementsOfTable;i++)
        if(component.x in array[i].x and component.y in array[i].y)
        {
        setComponentPosition in position i (position i x,y coordinates is in table)
        }

        i don't want do that in C++.
        Another thing i need is a scroll bar in thish manner. i don't know how to add it in this manner. because the Flickable and Grid will be removed.

        P Offline
        P Offline
        p3c0
        Moderators
        wrote on 19 May 2016, 05:52 last edited by
        #7

        @Alper Perhaps an array of point's ?

        Another thing i need is a scroll bar in thish manner. i don't know how to add it in this manner. because the Flickable and Grid will be removed.

        What type is the container then ?

        157

        A 1 Reply Last reply 19 May 2016, 05:59
        0
        • P p3c0
          19 May 2016, 05:52

          @Alper Perhaps an array of point's ?

          Another thing i need is a scroll bar in thish manner. i don't know how to add it in this manner. because the Flickable and Grid will be removed.

          What type is the container then ?

          A Offline
          A Offline
          Alper
          wrote on 19 May 2016, 05:59 last edited by Alper
          #8

          @p3c0 rectange

          an array of ranges of points.

          P 2 Replies Last reply 19 May 2016, 06:01
          0
          • A Alper
            19 May 2016, 05:59

            @p3c0 rectange

            an array of ranges of points.

            P Offline
            P Offline
            p3c0
            Moderators
            wrote on 19 May 2016, 06:01 last edited by
            #9

            @Alper Well how do you intend to scroll a rectangle ? Why not Flickable then ?

            157

            A 1 Reply Last reply 19 May 2016, 06:10
            0
            • A Alper
              19 May 2016, 05:59

              @p3c0 rectange

              an array of ranges of points.

              P Offline
              P Offline
              p3c0
              Moderators
              wrote on 19 May 2016, 06:09 last edited by
              #10

              @Alper Array of points

              var arr = [
                          Qt.point(0,30),
                          Qt.point(40,32),
                          Qt.point(4,3),
                          Qt.point(5,6)
                      ];
              

              157

              1 Reply Last reply
              1
              • P p3c0
                19 May 2016, 06:01

                @Alper Well how do you intend to scroll a rectangle ? Why not Flickable then ?

                A Offline
                A Offline
                Alper
                wrote on 19 May 2016, 06:10 last edited by Alper
                #11

                @p3c0 said:

                intend

                :) i intend to use every thing that does it!
                But i don't know HOW!
                I tried it but not worked:

                    function createComponent(){ //the app calls this function several times when running
                        {
                            yCoord += 100;    //i used it to check scrolling
                            var component = Qt.createComponent("qrc:/MyQML.qml");
                            var obj  = component.createObject(flickableContainer, {"x": 0, "y": yCoord });
                        }
                    }
                
                
                
                    Flickable {
                        id:flickableContainer
                        anchors.fill: parent // parent is a rectangle
                        anchors.margins: 5
                    }
                    ScrollView {
                        contentItem :flickableContainer
                        width: parent.width
                        height: parent.height
                        x:flickableContainer.x
                        y:flickableContainer.y
                    }
                
                P 1 Reply Last reply 19 May 2016, 06:30
                0
                • A Alper
                  19 May 2016, 06:10

                  @p3c0 said:

                  intend

                  :) i intend to use every thing that does it!
                  But i don't know HOW!
                  I tried it but not worked:

                      function createComponent(){ //the app calls this function several times when running
                          {
                              yCoord += 100;    //i used it to check scrolling
                              var component = Qt.createComponent("qrc:/MyQML.qml");
                              var obj  = component.createObject(flickableContainer, {"x": 0, "y": yCoord });
                          }
                      }
                  
                  
                  
                      Flickable {
                          id:flickableContainer
                          anchors.fill: parent // parent is a rectangle
                          anchors.margins: 5
                      }
                      ScrollView {
                          contentItem :flickableContainer
                          width: parent.width
                          height: parent.height
                          x:flickableContainer.x
                          y:flickableContainer.y
                      }
                  
                  P Offline
                  P Offline
                  p3c0
                  Moderators
                  wrote on 19 May 2016, 06:30 last edited by
                  #12

                  @Alper
                  Flickable should be inside ScrollView.
                  For eg:

                  ScrollView {
                      width: 200; height: 200
                      Flickable {
                          anchors.fill: parent
                          contentWidth: image.width; contentHeight: image.height
                          Image { id: image; source: "http://placehold.it/650x650&text=\"Qt\"" }
                      }
                  }
                  

                  And set ScrollView as a parent to dynamic component.
                  Btw. You can completely replace Flickable with ScrollView.

                  157

                  A 1 Reply Last reply 19 May 2016, 07:07
                  1
                  • P p3c0
                    19 May 2016, 06:30

                    @Alper
                    Flickable should be inside ScrollView.
                    For eg:

                    ScrollView {
                        width: 200; height: 200
                        Flickable {
                            anchors.fill: parent
                            contentWidth: image.width; contentHeight: image.height
                            Image { id: image; source: "http://placehold.it/650x650&text=\"Qt\"" }
                        }
                    }
                    

                    And set ScrollView as a parent to dynamic component.
                    Btw. You can completely replace Flickable with ScrollView.

                    A Offline
                    A Offline
                    Alper
                    wrote on 19 May 2016, 07:07 last edited by
                    #13

                    @p3c0 Thanks for your reply
                    It works for image as static object/element, how to use it for dynamic component?

                    P 2 Replies Last reply 19 May 2016, 08:04
                    0
                    • A Alper
                      19 May 2016, 07:07

                      @p3c0 Thanks for your reply
                      It works for image as static object/element, how to use it for dynamic component?

                      P Offline
                      P Offline
                      p3c0
                      Moderators
                      wrote on 19 May 2016, 08:04 last edited by
                      #14

                      @Alper It seems the scrollbars are not enabled when a component is added to it dynamically. Might be a bug or we are missing something? Will find it out.

                      157

                      1 Reply Last reply
                      1
                      • A Alper
                        19 May 2016, 07:07

                        @p3c0 Thanks for your reply
                        It works for image as static object/element, how to use it for dynamic component?

                        P Offline
                        P Offline
                        p3c0
                        Moderators
                        wrote on 19 May 2016, 09:11 last edited by
                        #15

                        Hi @Alper,
                        Here is what works.
                        Use ScrollView instead of Flickable for scrollbars. Then as per this we need to explicitly set the contentItem as this newly created component.
                        A very minimal example:

                        import QtQuick 2.6
                        import QtQuick.Controls 1.4
                        
                        Item {
                            id: root
                            width: 200
                            height: 200
                        
                            ScrollView {
                                id: scroll
                                anchors.fill: parent
                            }
                        
                            Button {
                                text: "Load"
                                onClicked: {
                                    var component = Qt.createComponent("Dummy.qml");
                                    var obj  = component.createObject(scroll);
                                    scroll.contentItem = obj
                                }
                            }
                        }
                        
                        //Dummy.qml
                        
                        import QtQuick 2.6
                        
                        Image {
                            id: image;
                            source: "http://placehold.it/650x650&text=\"Qt\""
                        }
                        

                        157

                        1 Reply Last reply
                        0

                        14/15

                        19 May 2016, 08:04

                        • Login

                        • Login or register to search.
                        14 out of 15
                        • First post
                          14/15
                          Last post
                        0
                        • Categories
                        • Recent
                        • Tags
                        • Popular
                        • Users
                        • Groups
                        • Search
                        • Get Qt Extensions
                        • Unsolved