Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • Users
  • Groups
  • Search
  • Get Qt Extensions
  • Unsolved
Collapse
Brand Logo
  1. Home
  2. Behind the Scenes
  3. Wiki Discussion
  4. Qt5 development primer
Forum Update on Monday, May 27th 2025

Qt5 development primer

Scheduled Pinned Locked Moved Wiki Discussion
166 Posts 72 Posters 201.1k Views
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • R Offline
    R Offline
    ravirdv
    wrote on 17 Apr 2013, 18:34 last edited by
    #126

    I faced same problem,

    check out this bug https://bugreports.qt-project.org/browse/QTBUG-30561

    applying this patch resolved the issue https://codereview.qt-project.org/#patch,sidebyside,52170,1,mkspecs/features/qt_module.prf

    1 Reply Last reply
    0
    • K Offline
      K Offline
      kdk85
      wrote on 5 May 2013, 05:21 last edited by
      #127

      Hi,

      Can the owner of this documentation pls update the steps for running the 'configure' script on Win7+MinGW/MSys.

      The correct command as pointed by 'JKSH' user is
      $configure.bat -developer-build -opensource -nomake examples -nomake tests -opengl desktop

      Links:
      http://qt-project.org/forums/viewthread/27435/
      http://qt-project.org/forums/viewthread/22257

      Thanks

      1 Reply Last reply
      0
      • M Offline
        M Offline
        Munawwar
        wrote on 18 May 2013, 21:13 last edited by
        #128

        I think the wiki should mention that the build needs at least 3 GB of RAM to build WebKit.

        1 Reply Last reply
        0
        • S Offline
          S Offline
          sierdzio
          Moderators
          wrote on 18 May 2013, 21:48 last edited by
          #129

          You can edit it any time.

          (Z(:^

          1 Reply Last reply
          0
          • M Offline
            M Offline
            Munawwar
            wrote on 19 May 2013, 18:12 last edited by
            #130

            I was getting a "runtime/CodeCache.cpp
            The bug is not reproducible, so it is likely a hardware or OS problem."
            error when using make -j 4.
            I had to do a make without specifying '-j 4' (which "I think is serial execution":http://www.gnu.org/software/make/manual/html_node/Parallel.html) for the build to work.

            1 Reply Last reply
            0
            • S Offline
              S Offline
              sierdzio
              Moderators
              wrote on 19 May 2013, 18:16 last edited by
              #131

              Uncanny.

              I'm routinely compiling various Qt versions, from 4.8 to 5.1, with make -j9 and never had an issue. Well, once :)

              Maybe your "make" is outdated?

              (Z(:^

              1 Reply Last reply
              0
              • J Offline
                J Offline
                JKSH
                Moderators
                wrote on 20 May 2013, 00:08 last edited by
                #132

                [quote author="Munawwar" date="1368987136"]I was getting a "runtime/CodeCache.cpp
                The bug is not reproducible, so it is likely a hardware or OS problem."
                error when using make -j 4.
                I had to do a make without specifying '-j 4' (which "I think is serial execution":http://www.gnu.org/software/make/manual/html_node/Parallel.html) for the build to work.[/quote]What CPU, and how much RAM, do you have?

                Qt Doc Search for browsers: forum.qt.io/topic/35616/web-browser-extension-for-improved-doc-searches

                1 Reply Last reply
                0
                • A Offline
                  A Offline
                  allenck
                  wrote on 23 May 2013, 21:45 last edited by
                  #133

                  I'm having problems getting Qt 5.1 to compile:

                  In file included from ../../include/QtWidgets/qgraphicsscene.h:1:0,
                  from ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/../../../../../src/widgets/graphicsview/qgraphicsview.h:48,
                  from ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/../../../../../src/widgets/graphicsview/qgraphicsview_p.h:56,
                  from ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/qgraphicsview_p.h:1,
                  from ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/../../../../../src/widgets/graphicsview/qgraphicsitem_p.h:59,
                  from ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/../../../../../src/widgets/graphicsview/qgraphicswidget_p.h:57,
                  from ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/qgraphicswidget_p.h:1,
                  from kernel/qaction_p.h:58,
                  from kernel/qactiongroup.cpp:46:
                  ../../include/QtWidgets/../../src/widgets/graphicsview/qgraphicsscene.h:160:24: error: missing binary operator before token "("
                  ../../include/QtWidgets/../../src/widgets/graphicsview/qgraphicsscene.h:167:24: error: missing binary operator before token "("
                  ../../include/QtWidgets/../../src/widgets/graphicsview/qgraphicsscene.h:174:24: error: missing binary operator before token "("
                  In file included from ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/../../../../../src/widgets/graphicsview/qgraphicsitem_p.h:56:0,
                  from ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/../../../../../src/widgets/graphicsview/qgraphicswidget_p.h:57,
                  from ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/qgraphicswidget_p.h:1,
                  from kernel/qaction_p.h:58,
                  from kernel/qaction.cpp:46:
                  ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/../../../../../src/widgets/graphicsview/qgraphicsitem.h:176:24: error: missing binary operator before token "("
                  ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/../../../../../src/widgets/graphicsview/qgraphicsitem.h:240:24: error: missing binary operator before token "("
                  ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/../../../../../src/widgets/graphicsview/qgraphicsitem.h:298:24: error: missing binary operator before token "("
                  In file included from ../../include/QtWidgets/qgraphicsscene.h:1:0,
                  from ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/../../../../../src/widgets/graphicsview/qgraphicsview.h:48,
                  from ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/../../../../../src/widgets/graphicsview/qgraphicsview_p.h:56,
                  from ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/qgraphicsview_p.h:1,
                  from ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/../../../../../src/widgets/graphicsview/qgraphicsitem_p.h:59,
                  from ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/../../../../../src/widgets/graphicsview/qgraphicswidget_p.h:57,
                  from ../../include/QtWidgets/5.1.0/QtWidgets/private/qgraphicswidget_p.h:1,
                  from kernel/qaction_p.h:58,
                  from kernel/qaction.cpp:46:
                  ../../include/QtWidgets/../../src/widgets/graphicsview/qgraphicsscene.h:160:24: error: missing binary operator before token "("
                  ../../include/QtWidgets/../../src/widgets/graphicsview/qgraphicsscene.h:167:24: error: missing binary operator before token "("
                  ../../include/QtWidgets/../../src/widgets/graphicsview/qgraphicsscene.h:174:24: error: missing binary operator before token "("
                  In file included from kernel/qactiongroup.cpp:382:0:
                  .moc/release-shared/moc_qactiongroup.cpp:15:2: error: #error "This file was generated using the moc from 5.1.0. It"
                  .moc/release-shared/moc_qactiongroup.cpp:16:2: error: #error "cannot be used with the include files from this version of Qt."
                  .moc/release-shared/moc_qactiongroup.cpp:17:2: error: #error "(The moc has changed too much.)"
                  In file included from ../../include/QtWidgets/qaction.h:1:0,
                  from kernel/qactiongroup.h:45,
                  from kernel/qactiongroup.cpp:42:
                  ../../include/QtWidgets/../../src/widgets/kernel/qaction.h:61:32: error: expected initializer before ‘:’ token
                  In file included from kernel/qaction.cpp:1313:0:
                  .moc/release-shared/moc_qaction.cpp:15:2: error: #error "This file was generated using the moc from 5.1.0. It"
                  .moc/release-shared/moc_qaction.cpp:16:2: error: #error "cannot be used with the include files from this version of Qt."
                  .moc/release-shared/moc_qaction.cpp:17:2: error: #error "(The moc has changed too much.)"
                  In file included from kernel/qaction.cpp:42:0:
                  kernel/qaction.h:61:32: error: expected initializer before ‘:’ token
                  make[3]: *** [.obj/release-shared/qactiongroup.o] Error 1
                  make[3]: *** Waiting for unfinished jobs....
                  make[3]: *** [.obj/release-shared/qaction.o] Error 1
                  make[3]: Leaving directory /media/usb_700_ext4/qt5/qtbase/src/widgets' make[2]: *** [sub-widgets-make_first] Error 2 make[2]: Leaving directory /media/usb_700_ext4/qt5/qtbase/src'
                  make[1]: *** [sub-src-make_first] Error 2
                  make[1]: Leaving directory `/media/usb_700_ext4/qt5/qtbase'
                  make: *** [module-qtbase-make_first] Error 2
                  allen@ubuntu:/media/usb_700_ext4/qt5$

                  Can anybody explain why?

                  Allen Kempe

                  1 Reply Last reply
                  0
                  • J Offline
                    J Offline
                    JKSH
                    Moderators
                    wrote on 24 May 2013, 00:57 last edited by
                    #134

                    [quote author="allenck" date="1369345509"].moc/release-shared/moc_qactiongroup.cpp:15:2: error: #error “This file was generated using the moc from 5.1.0. It”
                    .moc/release-shared/moc_qactiongroup.cpp:16:2: error: #error “cannot be used with the include files from this version of Qt.”[/quote]It looks like you have multiple versions of Qt in your environment. Remove the older one from your PATH, clean your build tree (i.e. delete all the files that have been compiled so far), and try again.

                    Also, what compiler are you using? How did you configure + build Qt?

                    Qt Doc Search for browsers: forum.qt.io/topic/35616/web-browser-extension-for-improved-doc-searches

                    1 Reply Last reply
                    0
                    • A Offline
                      A Offline
                      allenck
                      wrote on 24 May 2013, 03:43 last edited by
                      #135

                      Thanks. I checked the requirements as it pertained to environment variables but didn't check the path. Undoubtedly that is the reason as the compile seems to be working OK, so far, on another machine.

                      The compiler is g++ and I was using these configuration settings:
                      ./configure -prefix $PWD/qtbase -opensource -nomake tests -system-sqlite -plugin-sql-sqlite -plugin-sql-odbc -plugin-sql-mysql -nomake demo -nomake examples

                      Allen Kempe

                      1 Reply Last reply
                      0
                      • C Offline
                        C Offline
                        cmeyer
                        wrote on 5 Aug 2013, 18:25 last edited by
                        #136

                        I am building from source on Windows with VS2012.

                        I update the sources from git using the command:

                        qtrepotools\bin\qt5_tool -p --Branch stable

                        The problem occurs because the headers in qtbase\include don't get updated when I 'nmake' and those include files are in the include path for each of the subdirectories.

                        Any idea what I need to do to get the sources to build after updating?

                        If I make clean, run configure again, and nmake everything works. But it would be better if I didn't have to take those steps every time.

                        1 Reply Last reply
                        0
                        • J Offline
                          J Offline
                          JKSH
                          Moderators
                          wrote on 6 Aug 2013, 00:59 last edited by
                          #137

                          [quote author="cmeyer" date="1375727141"]If I make clean, run configure again, and nmake everything works.[/quote]Hi,

                          That IS the expected procedure. configure performs some bootstrapping and builds a small subset of qtbase.git, which is then used to build the rest of Qt. After you update the code, you have to re-bootstrap (i.e. rerun configure)

                          You can simplify things by writing a Batch file to run configure with the options you want.

                          Qt Doc Search for browsers: forum.qt.io/topic/35616/web-browser-extension-for-improved-doc-searches

                          1 Reply Last reply
                          0
                          • C Offline
                            C Offline
                            cmeyer
                            wrote on 6 Aug 2013, 01:39 last edited by
                            #138

                            [quote author="JKSH" date="1375750792"][quote author="cmeyer" date="1375727141"]If I make clean, run configure again, and nmake everything works.[/quote]Hi,

                            That IS the expected procedure. configure performs some bootstrapping and builds a small subset of qtbase.git, which is then used to build the rest of Qt. After you update the code, you have to re-bootstrap (i.e. rerun configure)[/quote]

                            Actually I tried the reconfigure and it still fails. What does work is doing the "really clean" clean, then configure and rebuild:

                            git submodule foreach --recursive "git clean -dfx"

                            Maybe the mistake I made this time was not cleaning before updating from the repository. Ugh. And now I'm stuck in some strange state that requires a "really clean" clean and rebuild.

                            1 Reply Last reply
                            0
                            • R Offline
                              R Offline
                              rockdemon
                              wrote on 15 Aug 2013, 10:00 last edited by
                              #139

                              sudo apt-add-repository ppa:u-szeged/sedkit && sudo apt-get update && sudo apt-get install sedkit-env-qtwebkit in ubuntu gives me the following errors:

                              W: Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/u-szeged/sedkit/ubuntu/dists/raring/main/binary-amd64/Packages 404 Not Found

                              W: Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/u-szeged/sedkit/ubuntu/dists/raring/main/binary-i386/Packages 404 Not Found

                              E: Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead.

                              Am i making some newbie linux mistake or is this method currently broken?

                              Thanks,

                              Rich

                              1 Reply Last reply
                              0
                              • B Offline
                                B Offline
                                bitu
                                wrote on 16 Aug 2013, 07:39 last edited by
                                #140

                                [[blank-post-content-placeholder]]

                                1 Reply Last reply
                                0
                                • B Offline
                                  B Offline
                                  bitu
                                  wrote on 19 Aug 2013, 07:17 last edited by
                                  #141

                                  I had to give root permission to run this script & fix this issue.
                                  But why it is required to give root permission to run script that is present inside my working directory

                                  1 Reply Last reply
                                  0
                                  • J Offline
                                    J Offline
                                    JKSH
                                    Moderators
                                    wrote on 20 Aug 2013, 12:57 last edited by
                                    #142

                                    [quote author="rockdemon" date="1376560830"]W: Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/u-szeged/sedkit/ubuntu/dists/raring/main/binary-amd64/Packages 404 Not Found[/quote]It looks like U-Szeged Team has become inactive. They only created packages up till Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal): http://ppa.launchpad.net/u-szeged/sedkit/ubuntu/dists/ Unfortunately that means you can't use this method for Ubuntu 13.04 (Raring Ringtail)

                                    [quote author="bitu" date="1376896656"]I had to give root permission to run this script & fix this issue.
                                    But why it is required to give root permission to run script that is present inside my working directory[/quote]What script, for what issue?

                                    Did you remember to give it execution permissions? (chmod +x, or right-click -> Properties -> Permissions -> Execute) No script is allowed to run unless they have been given permission.

                                    Qt Doc Search for browsers: forum.qt.io/topic/35616/web-browser-extension-for-improved-doc-searches

                                    1 Reply Last reply
                                    0
                                    • R Offline
                                      R Offline
                                      rockdemon
                                      wrote on 2 Sept 2013, 09:12 last edited by
                                      #143

                                      thanks for the info :)

                                      I got it working the manual way so all good in the end :)

                                      Cheers,

                                      Rich

                                      [quote author="JKSH" date="1377003458"][quote author="rockdemon" date="1376560830"]W: Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/u-szeged/sedkit/ubuntu/dists/raring/main/binary-amd64/Packages 404 Not Found[/quote]It looks like U-Szeged Team has become inactive. They only created packages up till Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal): http://ppa.launchpad.net/u-szeged/sedkit/ubuntu/dists/ Unfortunately that means you can't use this method for Ubuntu 13.04 (Raring Ringtail)

                                      [quote author="bitu" date="1376896656"]I had to give root permission to run this script & fix this issue.
                                      But why it is required to give root permission to run script that is present inside my working directory[/quote]What script, for what issue?

                                      Did you remember to give it execution permissions? (chmod +x, or right-click -> Properties -> Permissions -> Execute) No script is allowed to run unless they have been given permission.[/quote]

                                      1 Reply Last reply
                                      0
                                      • D Offline
                                        D Offline
                                        dor666
                                        wrote on 3 Dec 2013, 08:10 last edited by
                                        #144

                                        How to properly build qt for both 32bit and 64bit (using Ubuntu 64)?

                                        1 Reply Last reply
                                        0
                                        • G Offline
                                          G Offline
                                          gmabey
                                          wrote on 12 Dec 2013, 14:23 last edited by
                                          #145

                                          In the Issues section at the end, one helpful hint may be to describe the error where configure fails on MacOS when certain brew or port packages have been installed with a message that says that no XCB lib found, like this:

                                          Running configuration tests...
                                          The test for linking against libxcb and support libraries failed!
                                          You might need to install dependency packages, or pass -qt-xcb.
                                          See src/plugins/platforms/xcb/README.

                                          The easy workaround is to pass -no-pkg-config to configure.

                                          See also this patch which has not yet been accepted:

                                          https://codereview.qt-project.org/#change,67213,patchset=1

                                          1 Reply Last reply
                                          0

                                          • Login

                                          • Login or register to search.
                                          • First post
                                            Last post
                                          0
                                          • Categories
                                          • Recent
                                          • Tags
                                          • Popular
                                          • Users
                                          • Groups
                                          • Search
                                          • Get Qt Extensions
                                          • Unsolved