Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • Users
  • Groups
  • Search
  • Get Qt Extensions
  • Unsolved
Collapse
Brand Logo
  1. Home
  2. International
  3. Polish
  4. Jak zacząć QML czy Qt ?
Forum Updated to NodeBB v4.3 + New Features

Jak zacząć QML czy Qt ?

Scheduled Pinned Locked Moved Polish
7 Posts 2 Posters 4.6k Views 1 Watching
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • C Offline
    C Offline
    coffeina
    wrote on last edited by

Cześć, jestem nowy na forum i jeszcze wszystkiego nie ogarniam. Qt wraz z QML jest dla mnie dość nowe i ciekawe. Jednak nie wiem jak zacząć i od czego. Czy mógłby mi ktoś doradzić czy lepiej zaczać od QML i potem zająć się Qt ?

1 Reply Last reply
    0
    • A Offline
      A Offline
      Alek Śmierciak
      wrote on last edited by

Jakich języków programowania uczyłeś się wcześniej, jakie podstawy opanowałeś, jakich bibliotek lub środowisk programistycznych używałeś, co chcesz zaprogramować i na jakie urządzenia?

1 Reply Last reply
      0
      • C Offline
        C Offline
        coffeina
        wrote on last edited by

Pisałem w: Javie, ruby, C#, prologu, c++. Podstawy myśle że mam solidne, ale to jest moje myśle, zeleży od złożoności problemu do zaprogramowania, używałem głównie: eclipse, netbeansa. Chciałbym programować na tablety, smartphony, ekrany dotykowe głównie do zastosowań w robotyce i przemyśle motoryzacyjnym.

1 Reply Last reply
        0
        • A Offline
          A Offline
          Alek Śmierciak
          wrote on last edited by

Brzmi rzeczywiście solidnie i konkretnie. Powinieneś więc wiedzieć lub chociaż podejrzewać, że ciężko odizolować QtQuick od Qt całkowicie - i vice versa. Będziesz musiał poznać i to, i to, w mniejszym lub większym zakresie.

Digia zdaje się kłaść spory nacisk na użyteczność frameworka QtQuick (opartego o jezyk QML) na różnych platformach, z drugiej jednak strony, jest to nowa technologia. Jeśli patrzysz pod kątem zatrudnienia w przemyśle, to na pewno bierzesz pod uwagę skłonność do szukania sprawdzonych rozwiązań, a takim byłoby tu widgetowe Qt.

Jeśli patrzysz natomiast pod kątem samodzielnego kształcenia się, to wybór sprowadź do tego, co wydaje Ci się bardziej interesujące; Qt, o ile rozszerza składnię języka C++ o własne makra i zmienia pewne fundamenty, to mimo wszystko nie stanowi takiej odskoczni od imperatywnych języków kompilowanych jaką może stanowić deklaratywny i interpretowany QML.

1 Reply Last reply
          0
          • C Offline
            C Offline
            coffeina
            wrote on last edited by

Czy materiały dostępne na portalu wystarczą na początek czy też znasz może dodatkowe źródła ?

1 Reply Last reply
            0
            • A Offline
              A Offline
              Alek Śmierciak
              wrote on last edited by

Jeśli przez portal rozumiesz nie tylko forum, ale także Qt Wiki i przykładowe programy, to myślę, że w zupełności to wystarczy. :-)
              Warto jest też zerknąć na pokazowe programy z przeszłych konferencji, np. pokazujące nowości w Qt 5 / QtQuick 2; te mogą być w innych niż Qt-project.org miejscach.

1 Reply Last reply
              0
              • C Offline
                C Offline
                coffeina
                wrote on last edited by

Dzięki za pomoc :)

1 Reply Last reply
                0

• Login

• Login or register to search.
                • First post