[SOLVED] Αδεια για μια open source εφαρμογη μου
-
Kαλημέρα,
εχω σχεδον ετοιμη μια εφαρμογή (σε Qt Creator) και ετοιμαζομαι σιγα-σιγα να την ανεβασω...
Υπολογιζω πως σε καμιά δεκαρια μερες θα ειναι ετοιμη. Το θεμα μου, ειναι πως ειναι η
πρωτη μου φορά, και δεν εχω ιδεα απο αδειες κλπ.Θα ηθελα να ξερω αν με περιοριζει η Qt στην αδεια που θα δώσω. Δηλαδη, αν θα
πρεπει να ειναι ιδια με την αδεια του Qt ή κατι τετοιο. Ετσι κι αλλιως open source
θα την εχω... αλλα δεν εχω διαλεξει την ακριβη αδεια ακομα.Μια αλλη ερωτηση στο ιδιο θεμα, ειναι αν η εφαρμογη μου χρησιμοποιει καποια άλλα
προγραμματα (απλως σαν εντολες συστηματος)... πρεπει να ασχοληθω και με τις αδειες των
προγραμματων αυτών?Τελος, θα μπορω να κρατησω εγω την αποκλειστικοτητα για να βγαλω μονος μου την Αγγλική
μεταφραση του προγραμματος και την τροποποίηση του για χρηστες windows ή με το που θα
την ανεβάσω, θα μπορει να κανει οποιοσδηποτε τις μετατροπες και τις μεταφρασεις χωρις καν
να με ρωτησει.ΥΓ: Καπου σε GPL κατευθυνομαι αλλα δεν ξερω ακομα με σιγουρια
-
Ειχα ανεβασει και στο αντιστοιχο ξενογλωσσο το θεμα μου
και λύθηκε εκει...Με λιγα λόγια, τα αλλα προγραμματα που χρησιμοποιώ, δε με περιοριζουν
γιατι τα χρησιμοποιώ με την εντολή system και ετσι ο χρήστης ειναι αυτος
που ειναι υπευθυνος για την τηρηση των αντιστοιχων αδειών και όχι εγω...Επισης έμαθα πως θα πρεπει να το διαθεσω με GNU GPL v3 ή με LGPL v2
(αν θυμαμαι καλα...) Αυτο όμως δεν ειναι και σιγουρο γιατι εχω την αισθηση
πως καποιοι εχουν φτιαξει και κλειστου κωδικα σε Qt (χωρις να ειμαι σιγουρος
γι αυτο που λεω).Εγω ετσι κι αλλιως ανοιχτου κωδικα ηθελα, και ειδα πως προτιμώ
την GPL...Θα ενημερωσω για τυχον εξελιξεις
[SOLVED] -
-
@Tas-sos said:
Τελικά φίλε την ανέβασες την εφαρμογή και αν ναι πως;
Αυτό το θέμα με τις άδειες και εγώ όλο λέω να το ψάξω και δεν το ψάχνω.. :P
Τι βρήκες τελικά; Τι γίνεται; και η GPL που επέλεξες, τι έχει κάποιους περιορισμούς ή δεν ξέρω τι... ;Ευχαριστώ πολύ! :)
Να πω αρχικά πως δεν είμαι δικηγόρος και -προφανώς- τα παρακάτω δεν αποτελούν νομικές συμβουλές!
Σε τέτοια ευαίσθητα θέματα νομικής φύσεως η καλύτερη λύση είναι η συμβουλές ενός δικηγόρου με εμπειρία σε τέτοια θέματα!
Για να πάρεις όμως μια γεύση, μπορείς να ρίξεις μια ματιά:
Σχετικά με την άδεια GPLv3 εδώ.
Δες και τι λένε για τα θέματα αδειοδότησης στο website του qt.io, πχ το Licensing FAQ.