Licecnja LGPL, co i jak ?
-
Jako że nie jestem zbyt ogarnięty w języku angielskim mam pytanie do polskiej części programistów.
Wyczytałem że programy zrobione na bazie Qt mogą być dystrybuwane w różnych licencjach między innymi GPL. Ta akurat wymusza na mnie udostępnienie mojego kodu, a to mi się nie podoba. Jest też jakaś licencja komercyjna, która pewnie kosztuje zbyt dużo żeby się nią interesować tym bardziej, że nie przewiduje dochodu za moje programy.
Teraz jak by mógł mi ktoś wyjaśnić o co chodzi w tej licencji LGPL. Z tego co rozumiem to muszę napisać swój program w taki sposób żeby wszytkie elementy nie związane z Qt (w sensie mój kod). Muszę umieścić w formie oddzielnej biblioteki i nie muszę wtedy udostępniać jej kodu. Natomiast elementy używające Qt mogę potraktować jako oddzielną część programu i muszę udostępnić do niej źródło. Jak coś źle zrozumiałem to jak by mógł mnie ktoś poprawić.Jak można się domyślić moim zamiarem jest stworzenie programu z uzyciem Qt w środowisku Qt Creator. Za program nie zamierzam pobierać pieniędzy ani też nie chciał bym nic wydać na jego tworzenie (np. kupno licencji). Jednak nie chciał bym udostępniać jego źródła i mieć możliwość dystrybuowania go w formie binarnej.
-
Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że jest nieco inaczej:
- piszesz program "normalnie", nie oddzielając części Qt od nie-Qt
- kompilujesz linkując Qt dynamicznie (default)
- rozprowadzając program musisz używać nie-komercyjnej "czystej" wersji Qt (czyli na unix/linux nic nie musisz robić, a pod windowsem dorzucasz oryginalne DLLki Qt do folderu z binarką)
- jeśli zmieniłeś cokolwiek w samym Qt (np. użyłeś jakiegoś patcha na QString) - musisz opublikować te zmiany, ale tylko w obrębie Qt (twój program pozostaje "tajny")
- nie muszisz publikować swojego kodu
Ogólnie zawsze jak sie takie pytanie pojawia, to ludzie, tak jak ja teraz, mówią że tak im się wydaje, ale - IANAL (I am not a lawyer), więc jak chcesz definitywnej odpowiedzi - pytaj prawnika. Oczywiście, większość prawników nie będzie znała odpowiedzi :P
-
Z http://pl.wikipedia.org/wiki/LGPL:
"LGPL różni się od GPL głównie tym, że pozwala na łączenie z programami nieobjętymi licencjami GPL czy LGPL, niezależnie czy będą one wolnym czy własnościowym oprogramowaniem."Jest tak jak zakładasz, nie ma problemu.