Qt w firmie - licencja
-
Witam serdecznie,
Chciałbym prosić o wyjaśnienie zasad licencjonowania Qt, ponieważ nie umiem przełożyć informacji dostępnych w FAQ na moją firmową rzeczywistość.
Pracuję w korporacji z branży automotive, która ma wiele oddziałów na całym świecie. Polski oddział (podzielony na 3 fabryki) jest jednostką stricte produkcyjną (części mechaniczne i elektronika), nie tworzymy tu oprogramowania, z którym mają do czynienia nasi klienci.
Nasz zespół programistów/elektroników piszących w C/C++ to raptem 3 osoby na cały kraj (pozostałych ~12 jest w niemczech ale ich oprogramowanie nie jest wykorzystywane u nas), zajmujemy się przygotowaniem software'u do naszych autorskich maszyn produkcyjnych (maszyny ani software nie opuszczają fabryki) wykonujących test końcowy produktów. Wewnętrzny software do produktów wyposażonych w mikrokontrolery tworzą inne zagraniczne zespoły.
99% procent naszych źródeł opartych jest o bibliotekę standardową + boost. Pozostały 1% to GUI. Na chwilę obecną płacimy niemałe kwoty za tragiczne w codziennym użytkowaniu IDE, którego nazwy nie chciałbym tu przytaczać ale mimo wszystko jest tańsze niż Qt.
Przygotowałem całkiem solidny toolchain na bazie MinGW, który świetnie integruje się z Qt creatorem. Byłem w stanie samodzielnie skompilować podstawowe biblioteki Qt i wygląda na to, że z wspomnianym creatorem wszystko działa jak należy.
Tu pojawia się moje pytanie - czy do takich zastosowań jak opisane powyżej musimy mieć dla każdego programisty licencję komercyjną czy nie?
Dodam, że kilkukrotnie wypełniałem już formularz kontaktowy na stronie Qt ale od miesiąca brak odpowiedzi...
[English: https://forum.qt.io/topic/111011/qt-in-company-licensing ~kshegunov]
-
Ostatecznie jest to pytanie do prawnika i do Qt Company właśnie.
Moje osobiste zdanie jest takie: możecie używać bez licencji komercyjnej, w ramach GPL lub LGPL. Skoro (o ile dobrze rozumiem) jest 3 użytkowników tego kodu, a wszyscy "ograniczeni" zatrudnieniem w jednej firmie, to nawet pełny GPL nie jest wielkim problemem.