Qt и Qt Quick на OpenFest 2011
-
Здравейте,
Наближава OpenFest и се търсят лектори. Миналата година направих една презентация като представяне на Qt и Qt Quick ( "презентация и видео":http://openfest.org/archive/openfest-2010/program/ ). Та тая година пак ми е хрумнало, че мога да направя и се чудя, дали няма някой навит да направим обща лекция. Тъй като трябва да се говори 1 час и човек пропуска някои неща. Другият може да го допълва и ми се струва по-добро като вариант.
Също се чудя и на каква тема. Може би само за Qt Quick и как бързо да си направим як интерфейс. Все пак повечето потребители най-много на това се радват.
-
[quote author="task_struct" date="1317128200"]Здравейте,
Наближава OpenFest и се търсят лектори. Миналата година направих една презентация като представяне на Qt и Qt Quick ( "презентация и видео":http://openfest.org/archive/openfest-2010/program/ ). Та тая година пак ми е хрумнало, че мога да направя и се чудя, дали няма някой навит да направим обща лекция. Тъй като трябва да се говори 1 час и човек пропуска някои неща. Другият може да го допълва и ми се струва по-добро като вариант.
Също се чудя и на каква тема. Може би само за Qt Quick и как бързо да си направим як интерфейс. Все пак повечето потребители най-много на това се радват.[/quote]
Поздравления за презентацията от миналата година. За съжаление не съм присъствал на OpenFest до сега, но прегледах видеото.
Аз от няколко месеца разцъквам MeeGo и естествено Qt програми за тази дистрибуция. Чудя се дали нещо в подобна насока би било интересно за хората, които посещават OpenFest. Не е комерсиална ОС като Android или iOS, но все пак MeeGo e Linux. Разполагам с хардуер съвместим с MeeGo - EeePc нетбук и Nokia N950, която е с MeeGo Harmattan и може да се направят някой готини демонстрации.
Според теб ще бъде ли интересно нещо такова за аудиторията на OpenFest?
-
Смятам, че ще е интересно. Като съм говорил за Qt Quick, съм забелязал, че събужда интереса. Доста от хората са чували за MeeGo, но не са го виждали, така че това също е + :)
Миналата година ме бяха сложили в малката зала и тя се напълни до горе, даже имаше хора, които останаха отвън. Дано тая година като видят Qt да сложат лекцията в голямата. -
[quote author="task_struct" date="1317150354"]Миналата година ме бяха сложили в малката зала и тя се напълни до горе, даже имаше хора, които останаха отвън. Дано тая година като видят Qt да сложат лекцията в голямата.[/quote]
Личи си, че залата е пълна. Снощи изгледах цялото видео още веднъж браво. Доста успешно в кратко време успяваш да представиш и Qt, и Qt Quick :) Наистина дано този път да ти дадат голяма зала, за да може всички желаещи да се включат.
[quote author="task_struct" date="1317150354"]Доста от хората са чували за MeeGo, но не са го виждали, така че това също е + :)[/quote]
От днес MeeGo става Tizen. Въпреки това мисля, че е всичко това е гореща тема и може да се получи интересна презентация с устройства, на които върви MeeGo. Бизнес възможностите чрез Intel също смятам, че ще предизвикат интерес.
Презентациите пак ли ще бъдат по 45 мин за всяка?
Още няколко дни ще въбирам смелост и може би ще пусна заявка за презентация свързана с MeeGo и Tizen. Чесно казано доста се притеснявам, но пък и кой знае дали въобще от OpenFest ще ме одобрят :)
-
Хайде, хайде ;-)
Нали си "луд учен", няма да се притесняваш ;-)
Такива кандидат-програмисти като мен трябва да се притесняват че не са изкарали един курс като хората за програмиране. А ти си помогнал на не малко хора тук, така че смятам че няма да имаш проблеми. Ако не си бил пред публика друг път може да е малко стресиращо първоначално, наистина, но общо взето не трябва да ти пука.
Аз от край време съм си линукс фен но така и не се хванах да проследя mobilin, MeeGo и другите подобни, май е крайно време да се заема с това.
Иначе пожелавам и на двама ви успех! Дано да окуражите още ентусиасти :D
-
@leon.anavi, прочетох преди малко за Tizen. Какво им става на тия хора с тоя HTML5, не мога да разбера.. Според мен е доста по-труден от QML и се пише доста повече. Да не говорим, че няма как да го разшириш с просто регистриране на C++ клас.
Определено ще е интересно да разкажеш за тези неща. Лекциите са по 45 мин и смятам, че ще те одобрят. Всички са дошли да научат нещо ново, а не да те бият, така че няма страшно :)
Аз се чудя дали да не направя една за бързо разработване на интерфейси с Qt Quick и как да си разширим функционалността с С++. В момента си играя с това и наистина е много яко как само с 2 макроса всеки QObject базиран клас става QML елемент :) :) Даже може би ще имам и част за Qt5/Qt Qucik 2.0.
А ако ни сложат лекциите 1 след друга ще е най-добре :)
-
[quote author="Eus" date="1317193803"]Хайде, хайде ;-)
Нали си "луд учен", няма да се притесняваш ;-)
[/quote]Благодаря за комплимента, но все пак това са само точки за постове, а не за знания ;)
[quote author="Eus" date="1317193803"]
Аз от край време съм си линукс фен но така и не се хванах да проследя mobilin, MeeGo и другите подобни, май е крайно време да се заема с това.[/quote]Можеш направо да се включиш към "Tizen проекта":https://www.tizen.org/ Напрактика стартира днес, ще видим до къде ще стигне :)
[quote author="task_struct" date="1317196122"]@leon.anavi, прочетох преди малко за Tizen. Какво им става на тия хора с тоя HTML5, не мога да разбера.. Според мен е доста по-труден от QML и се пише доста повече. Да не говорим, че няма как да го разшириш с просто регистриране на C++ клас.
[/quote]HTML5 е също хубаво нещо, но аз съм консервативен - за определени неща е по-добре да може да се ползва C/C++ :) Доста неща около Tizen не са напълно ясни, но от Intel обещават програмите, които са за MeeGo netbooks да вървят на netbooks с Tizen. Според мен това е добър знак за Qt :) Но стига с оффтопика :)
[quote author="task_struct" date="1317196122"]Определено ще е интересно да разкажеш за тези неща. Лекциите са по 45 мин и смятам, че ще те одобрят. Всички са дошли да научат нещо ново, а не да те бият, така че няма страшно :)[/quote]
Ще обмисля още малко идея през събота и неделя. Бих искал да покажа/разкажа за MeeGo, MeeGo Harmattan, бъдещето им Tizen, Intel AppUp и разбира се Qt, но същевременно да има ясен фокус на презентацията :)
[quote author="task_struct" date="1317196122"]
Аз се чудя дали да не направя една за бързо разработване на интерфейси с Qt Quick и как да си разширим функционалността с С++. В момента си играя с това и наистина е много яко как само с 2 макроса всеки QObject базиран клас става QML елемент :) :) Даже може би ще имам и част за Qt5/Qt Qucik 2.0.[/quote]Да това определено ще е интересно. Аз имам повърхностни познания за Qt Quick и темата за компиниране със C++ ме вълнува, а и тазе тема + Qt5 е естествено продължение на това, което си показал миналия път :)
-
И аз още малко ще си помисля. Да не се дублира пък с предната ми лекция. :(
П.П. В planetkde.org публикуваха връзка към "това":http://www.developer.nokia.com/Resources/Library/Porting_to_Qt/windows-phone-to-qt.html . Да не са решили все пак да има Qt за WP7?
-
[quote author="task_struct" date="1317231827"]И аз още малко ще си помисля. Да не се дублира пък с предната ми лекция. :( [/quote]
Като гледам активността в групата ни тук според мен дори да се дублира няма да е проблем. Даже напротив - няколко общи думи за Qt и QML биха били добре дошли защото предполагам, че повечето от посетителите на OpenFest не са се занимавали с Qt.
[quote author="task_struct" date="1317231827"]П.П. В planetkde.org публикуваха връзка към "това":http://www.developer.nokia.com/Resources/Library/Porting_to_Qt/windows-phone-to-qt.html . Да не са решили все пак да има Qt за WP7?[/quote]
Дълбоко се съмнявам. Според мен става дума за обратното - инструкции как програми за Windows Phone да се портнат към Symbian, за да достигат до повече потребители на Nokia. -
[quote author="leon.anavi" date="1317213918"]
[quote author="Eus" date="1317193803"]Хайде, хайде ;-)Нали си "луд учен", няма да се притесняваш ;-)
[/quote]Благодаря за комплимента, но все пак това са само точки за постове, а не за знания ;)
[quote author="Eus" date="1317193803"]
Аз от край време съм си линукс фен но така и не се хванах да проследя mobilin, MeeGo и другите подобни, май е крайно време да се заема с това.[/quote]Можеш направо да се включиш към "Tizen проекта":https://www.tizen.org/ Напрактика стартира днес, ще видим до къде ще стигне :)
[/quote]
[/quote]Точките за постове също може да значат много, защото аз като гледам из форумите, гледам където мога да отговоря, но като не съм сигурен за дадено нещо, не се обаждам. Ти на не малко постове си отговорил, значи знаеш повече от другите хора тук, нека не бъдем скромни ;-)
За Tizen и аз съм все още песимист, но ще разгледам какви идеи се мъчат да лансират.
[quote author="leon.anavi" date="1317242393"]
Като гледам активността в групата ни тук според мен дори да се дублира няма да е проблем.
[/quote]Мда, и на мен ми се иска да има повече дискусии на български, но в момента съм в процес на смяна на работата и всичките ми проекти са "замразени" за известно време, съответно нямам какво да питам.... То всъщност аз имам само 2 Qt проекта с не голяма потребителска база, така че не е проблем. Имам амбицията да се занимавам с все повече неща, като искам да се позанимавам и с OpenGL. От друга страна искам да видя как мога да подкарам нещо и на андроидския си телефон. Пустото му време все не достига ;-(
Иначе - давайте смело и двамата! Нека има повече "зарибени". Аз не съм на нивото да провеждам лекции още, така че не мога да помогна. Макар че може и това да стане, от известно време се каня да се включа към "Варналаб":http://www.varnalab.org/ където може да ми се наложи от другите участници да споделя опит ;-)
-
[quote author="Eus" date="1317282882"]Иначе - давайте смело и двамата! Нека има повече "зарибени". Аз не съм на нивото да провеждам лекции още, така че не мога да помогна. Макар че може и това да стане, от известно време се каня да се включа към "Варналаб":http://www.varnalab.org/ където може да ми се наложи от другите участници да споделя опит ;-)[/quote]
Благодаря за окуражителните думи :)
Btw "Варналаб":http://www.varnalab.org/ изглежда много яко! За първи път от теб чувам за тази организация дано и в други градове да се появят подобни инициативи :)
-
И в София има InitLab му викат :)
-
Привет,
току-що пуснах заявка за лекция: "Създаване на качествени потребителски интерфейси с Qt Quick". В лекцията ще разкажа за това какво е Qt Quick, какво предлага и как с негова помощ бързо и лесно да се направи привлекателен за потребителя интерфейс.
@leon.anavi, ако решеш да правиш лекция, остава малко време.
Вчера излезе "предварителната програма":http://openfest.org/openfest-2011/preliminary-program/
-
[quote author="task_struct" date="1317929709"]Привет,
току-що пуснах заявка за лекция: "Създаване на качествени потребителски интерфейси с Qt Quick". В лекцията ще разкажа за това какво е Qt Quick, какво предлага и как с негова помощ бързо и лесно да се направи привлекателен за потребителя интерфейс.
@leon.anavi, ако решеш да правиш лекция, остава малко време.
Вчера излезе "предварителната програма":http://openfest.org/openfest-2011/preliminary-program/[/quote]
Поздравления за избора на тема.
Аз се забавих, защото ми се струпаха здравословни проблеми и от няколко дни съм в болница. Поне сега имам достатъчно време да обмисля нещата и до края на weekend-а ще пусна тема, ако реша да участвам.
До сега съм измислил за заглавие "От MeeGo към Tizen през погледа на програмист". Смятам темата да включва:
- Историческо развитие на MeeGo/Tizen
- Кратка демонстрация на потребителския интерфейс на MeeGo за нетбук и MeeGo Harmattan на Nokia телефон (N9).
- Бизнес възможности за създаване на софтуер за MeeGo/Tizen (applications stores, участие в конкурси, финансиране)
- Разработка и тестване на Qt и HTML5 приложения с демо в реално време
Как ти се струва?
-
Звучи много интересно :) :) :) Определено ще обереш точките, ако се решиш да я изнесеш :)
Пожелавам ти бързо оздравяване :))
-
За мое огромно съжаление заради здравословни проблеми съм принуден да се откажа от идеята за MeeGo/Tizen презентация по време на OpenFest :(
-
task_struct, какво стана колега, направи ли презентацията? Похвали се нещо, кажи как мина, дай линк към някой снимки или видео ;-)
Последно време ми се налага да обръщам повече внимание на новата си работа от колкото бих желал, заради което ми се намали времето което мога да отделя за изучаване на Qt и C++ като цяло, което никак не ми харесва. От време на време чета какво се пише в българската част на форума, но като гледам не сме най- активната страна ;-)
-
[quote author="Eus" date="1322388035"] От време на време чета какво се пише в българската част на форума, но като гледам не сме най- активната страна ;-)[/quote]
Е, няма как да се мерим с езици, които се говорят от доста повече хора като английски и немски. Но мисля, че все пак и в Българската ни група има живот и се надявам активността да нараства :)
-
Ами не ми одобриха презентацията :(
Презентациите може да видите "тук":http://openfest.org/archive/openfest-2011/program/ . Всички лекции бяха заснети, така че скоро и видео трябва да има.
П.П. На мен пък ми се струва, че последните 1-2 седмици активността се повиши и са надявам и за напред така да продължи :)
-
[quote author="task_struct" date="1322400710"]Ами не ми одобриха презентацията :(
Презентациите може да видите "тук":http://openfest.org/archive/openfest-2011/program/ . Всички лекции бяха заснети, така че скоро и видео трябва да има.[/quote]
Аз видях още преди време, че нямаше нищо в програмата на openfest за Qt. Доста се учудих.
Честно казано нищо от лекциите като заглавия не ме грабна. Повечето теми ми се струват твърде абстрактни или свързани с хардуер.